Z uwagą przy stole

Z uwagą przy stole

Zakupy w sklepie to najczęstszy rodzaj transakcji, który może Ci się zdarzyć. Ale są oczywiście także inne możliwości.

W Warszawie i innych dużych miastach możesz zapłacić kartą za taksówkę.

Zapłaty kartami przyjmuje też większość szanujących się re­stauracji. W tym przypadku jesteś skazany na to, by podać kar­tę kelnerowi. W najlepszych restauracjach spotkasz bezprzewo­dowe terminale, które pozwalają na dokonywanie transakcji przy stoliku.

Niestety, praktyka ciągle jest taka, że kelner zabiera Twoją kartę na zaplecze, gdzie zwykle jest umieszczany terminal POS. To najlepsza okazja, by dane Twojej karty i jej paska ma­gnetycznego trafiły w niepowołane ręce! Dlatego, jeśli tylko możesz, unikaj takich restauracji.

Pewną nowością, która może Cię spotkać w restauracji, jest dodatkowa pozycja na rachunku, pt. napiwek. Jeśli chcesz możesz ją dopisać ręcznie, jeśli nie — postaw w tym miejscu kreskę.

Osobiście radziłbym, byś – jeśli zechcesz nagrodzić kelne­ra — ewentualne napiwki wręczał mu w gotówce. Na napiw­kach dopisanych do karty kelner albo nic nie zyska, albo stanie się to ze sporym opóźnieniem (rozliczenie transakcji kartowych odbywa się po kilku dniach).